LÁTNIVALÓK A VELENCEI-TÓNÁL

Gárdonyi Géza Emlékház és Rönkvár (Agárd)

 A nagy magyar író 2007-ben felújított szülőházában tárlat mutatja be Gárdonyi Géza életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető. 

A Gárdonyi rönkvár az Egri vár, az Egri csillagok c. regény helyszínének kicsinyített mása, Gárdonyi Géza szülőháza mellett épült meg Agárdpusztán.

Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig. Elérhetőség:+36 30 905 4870.

 

 

H2O Akváriumház (Agárd)

 A Velencei-tó jellegzetes halfaunájának, illetve a halak mellett más vízi élőlények – szitakötőlárvák, vízi skorpiók, vízi botpoloskák – megfigyelésére is lehetőség nyílik az agárdi hajóállomásnál kialakított H2O Akváriumházban.

Nyitva tartás:

  • Április, szeptember: előzetes bejelentkezéssel
  • Május: hétvégeken 9 – 16 között, ill. hétköznap előzetes bejelentkezéssel
  • Június 1-től június 30-ig és augusztus 26-tól augusztus 31-ig: hétvégeken 9 – 16 között, ill. hétköznap előzetes bejelentkezéssel
  • Július 1-től augusztus 25-ig: minden nap 9 – 19 között
  • Októbertől márciusig zárva

Elérhetőség: +36 30 271 3292.

 

Várpark (Dinnyés)

A Várpark középkori magyar várakat mutat be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 35 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók.

Nyitva tartás: hétfő - vasárnap 9-18 óráig. Elérhetőség: +36 20 928 7156.

 

 

Sarvajc körösztje és kilátó (Dinnyés)

Sarvajc Lajos Emlékkeresztet az egykori, vadászbalesetben elhunyt tóbíró emlékére állították, akiről Széchenyi Zsigmond egy egész fejezetben emlékezik meg egyik könyvében. A dinnyési Sarvajc körösztje melletti kilátó kerékpáros pihenőpont, mely közvetlenül a kerékpárút mellett magasadik a nádrengeteg fölé.

Egész évben látogatható.

 

 

Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület

A Dinnyési-fertőn 2010-ben került kialakításra a Madárdal-tansvény. A körút bejárásával az érdeklődők megismerkedhetnek a rendkívül gazdag madárvilággal, továbbá a vízi élőlények különböző képviselőivel. Az ösvény mentén elhelyezett táblák a szöveges magyarázatok mellett festmények formájában tárják elénk a nádas és a környező térség egy-egy ,,életképét".

 

Katonai Emlékpark - KEMPP (Pákozd)

Pákozd és Sukoró között a Mészeg-hegyen több hektáros területen kialakított, a hadtörténelmünket az 1848-as eseményektől napjainkig bemutató emlékpark, melynek szolgáltatásait különböző korosztályoknak szóló, honvédelmi, hadtörténelmi programok, vetélkedők, versengések, akadályversenyek teszik teljesebbé. Az emlékpark kiállításai mellett lélegzetelállító Velencei-tavi panorámát csodálhatunk meg.

Elérhetőség: +36 30 474 7905.

 

Pákozd - Sukorói Arborétum (Pákozd)

 A Pákozd – Sukoró Arborétum a Velencei-hegység és a Velencei- tó között, a 160 m magas Mészeg-hegy oldalában helyezkedik el. A nagyszerű fekvés, a sokféle funkció miatt a térség kedvelt kirándulóhelye. Az Arborétum 96 hektáros területét részben a termőhelynek megfelelő erdő borítja, részben a mintegy 250 fa - és cserjefaj foglalja el. Az arborétum célja, hogy a kiemelt üdülőövezet és a nagyvárosok közönsége részére kulturált üdülő, ismeretterjesztő, oktatási és sport lehetőségeket szolgáló bázis jöjjön létre, a látogatók megismerhessék a táj értékeit.

Nyitvatartás: március 15. - november 1. között: kedd - vasárnap 9:00 - 18:00 óráig. Elérhetőség: +36 30 417 0233.

 

 

Vörösmarty Emlékház (Kápolnásnyék)

Ebben a házban töltötte gyermekkorát 1802 és 1811 között Vörösmarty Mihály, a magyar reformkor romantikus költészetének meghatározó alakja, a Szózat szerzője.  A költő egy másik kápolnásnyéki, ma már nem álló épületben született, de emlékeiben érzelmileg ez a ház töltötte be a szülőház szerepét.

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-18 óráig. Elérhetőség: +36 22 574 100